Institutskolloquium Physische Geographie – 14.04.2021

Intereisferner (Foto von Daniela Brugger)

Challenges in cryosphere-atmosphere interactions over complex terrain – Towards seamless research designs and holistic perspectives

Dr. Tobias Sauter (Geographie, FAU)
Moderation: Prof. Dr. Thomas Mölg

The cryosphere has gained great attention from the scientific community, policy makers and the general public, mainly due to the observed rapid changes in response to global warming. While the cryosphere is strongly coupled to other components of the Earth system, it is the exchange of mass and energy between glaciers and the atmosphere that decisively determines its fate.The processes occurring in these environments are non-linear in nature, not least due to the multiple feedback mechanisms between the surface and the overlying atmosphere. This talk revisits the concept of scales, their interactions and predictability to understand the drivers that regulate the stability and resilience of glacial systems in complex terrain. This fundamental understanding emphasizes the challenges that modern cyrosphere research will have to face in the future.

Wann: Mittwoch, 14.04.2021 von 12:30 bis 14:00 Uhr
Wo: Findet in digitaler Form statt.

Vortragsübersicht für das Institutskolloquium im Sommersemester 2021.

******

Das Institutskolloquium findet auch in diesem Semester nur digital per Videokonferenz (Zoom) statt.

Wenn Sie am Institutskolloquium teilnehmen möchten, melden Sie sich bitte bis 18 Uhr am Vortag des jeweiligen Vortrages auf StudOn an unter https://www.studon.fau.de/crs3682949_join.html und ggf. zusätzlich noch beim Einladenden (Infos dazu werden auf der Homepage bekanntgegeben).
Der Link zum Zoom Meeting und Zugangscode werden Ihnen dann zugeschickt.

Die Anwesenheit der Studierenden wird während der Übertragung überprüft und muss zusätzlich durch ein Kurzprotokoll des Inhalts (1 Seite, 300-600 Wörter) bestätigt werden, das spätestens 24 Stunden nach dem Vortrag auf StudOn hochgeladen werden muss.
Das Protokoll ersetzt den Stempel im Kolloquiumspass solange das Kolloquium digital stattfindet.

Pflichtveranstaltung im Rahmen der Bachelor-Studiengänge / neue LPO – = Modul KG 16/17; Modul PG16/17; Modul GZB 12/13; Modul GLG 12/13/14/15
******
Fragen zum Kolloquium?
Organisator Dr. Christoph Mayr (christoph.mayr@fau.de).